Blogs
Match: Pan Härdfeldt - Roland Berg, parti 3 av 8

Match: Pan Härdfeldt - Roland Berg, parti 3 av 8

GMMigge
| 1

Inför parti nr 3 den 14 mars 2010 i den prestigefyllda matchen mellan Pan Härdfeldt och Roland Berg så ledde Pan med 2-0 efter övertygande segrar. Detta parti var det första där spelarna fick chansen att ta lärdom av tidigare partier, där framför allt Roland behövde hitta förbättringar i sitt spel från första partiet där han var svart precis som i detta parti. I första partiet så kom han väldigt dåligt i ett Tarrasch-försvar - skulle han spela en ny variant denna gång?

Betänketiden i partierna är 1 timme på de första 40 dragen, sen 30 minuter på resten av partiet + 5 sekunder per drag.

Analyserna från de förra partierna finner ni på följande länkar, parti nr 1 här och part nr 2 här.

Här följer min analys av parti nr 3:

Partiet slutade alltså remi, ett alternativ som på sätt och vis var bra för båda parter. För Rolands del så fick han sin första halva poäng och hamnade på resultattavlan, vilket var en lättnad. Dessutom så hade han en otroligt dålig ställning och fick ändå en remi som svart. Pan kunde visserligen tagit en i praktiken ointaglig ledning med 3-0 om han spelat sina kort rätt, men en remi är ändå ett godkänt resultat med tanke på hur betryggande ledning han redan har.

Nu väntar två vita partier i rad för Roland. Åtminstone ett av de två partierna måste han vinna för att vara med i matchen.

Här ser vi Pan in action:

[Swe] Denna schack-blogg av Mikael Svensson från Landskrona kommer att skrivas på svenska, och innehålla tankar och idéer om schack, främst riktat till våra juniorer på Landskrona Schackklubb. Åtminstone initialt.

[Eng] This chess blog will be written completely in Swedish. Unfortunately for those who do not understand Swedish, but on the other hand, the target audience will mostly be Swedes anyway.