Blogs

Rematch: Pan Härdfeldt - Roland Berg, parti 1 av 8

GMMigge
| 0

Pan och Roland tampades i en lång match över 8 partier för några år sen. Pan vann den matchen väldigt komfortabelt efter övertygande spel. Det var även en lärorik match med många intressanta och klassiska misstag, framför allt i öppningsskedet. De 6 första partierna analyserades av mig i denna blogg - ni kan hitta det i historiken.

Den 29 februari i år, dvs för en månad sen när detta skrivs, så startades en ny match mellan de gamla kombattanterna. Ska Roland få revansch?

Liksom förra matchen så är betänketiden 1 timme på 40 drag, följt av 30 minuter för resten av partiet. Dock så var det även 5 sekunders tidstillägg per drag förra matchen, vilket jag inte minns ifall vi tänkte på denna gång.

Pan lottades att spela vit i första partiet. Efter halva matchen så byts ordningen, vilket innebär att Roland kommer att spela vit både i parti 4 och 5.

 

Partiet slutade alltså remi och ställningen är ½-½ med 7 återstående partier.

Många lärorika misstag av båda spelarna i början av partiet, med fundamentala öppningsprinciper som tema. Misstagen var dock av olika typer - Rolands var de "riktiga" misstagen, medan Pans misstag snarare var av karaktären att han inte utnyttjade Rolands misstag. Att inte utnyttja motståndarens misstag, det är också ett misstag.

[Swe] Denna schack-blogg av Mikael Svensson från Landskrona kommer att skrivas på svenska, och innehålla tankar och idéer om schack, främst riktat till våra juniorer på Landskrona Schackklubb. Åtminstone initialt.

[Eng] This chess blog will be written completely in Swedish. Unfortunately for those who do not understand Swedish, but on the other hand, the target audience will mostly be Swedes anyway.