Match: Pan Härdfeldt - Roland Berg, parti 4 av 8

Glad påsk!

På skärtorsdagen den 1 april så spelades det fjärde partiet av åtta i matchen mellan Pan Härdfeldt och Roland Berg. Halva matchen skulle alltså färdigspelas och summeras, och inför partiet så ledde Pan Härdfeldt med 2½ - ½ efter övertygande spel. Även i remipartiet i parti nr 3 så var Pan överlägsen men nöjde sig ändå med remi i den komfortabla matchsituationen.

Roland Berg har, trots att han varit utspelad i samtliga partier, ändå inte varit utan chanser. Förra partiet blev som sagt remi vilket var en stor framgång med tanke på spelet, och i det första partiet så hade han i ett sent skede av partiet chansen att vinna i en förlorad ställning när både han och Pan missade en taktisk finess.

Eftersom det på förhand bestämdes att turordningen med färgerna skulle skiftas efter halva matchen så kommer Roland ha två vita partier i rad i parti 4 och 5, och där måste han ta chansen att reducera.

Betänketiden för samtliga partier i matchen är 1 timme på de första 40 dragen, sen 30 minuter på resten av partiet + 5 sekunder per drag.

Analys av de tre första partierna:

Här följer min analys av parti 4:

 

 

1 april till trots, detta är inget aprilskämt - ett otroligt parti, på många sätt! Vändningen i partiet är ju så mycket mer än en partivändning - med tanke på matchsituationen så var det ännu häftigare! Roland Berg ligger under med 2½-½ i en match där han varit totalt utspelad i samtliga partier, och blir även utspelad i detta fjärde parti. Pan Härdfeldt har matt i ett drag och hade i praktiken avgjort matchen. Men han missar detta drag som blir en riktig vändpunkt för både partiet och för matchen! För varje drag som sedan går så rinner svarts anfall ut i sanden, vits ställning går från förlorad till utjämnad, sen gör vit en magisk manöver som på ett brutalt sätt vinner partiet. Och Roland Berg reducerar till 2½-1½, vilket är ställningen när halva matchen är spelad. Istället för att vara helt avgjord med en förkrossande ledning för Pan så lever matchen istället i allra högsta grad!

Comments


  • 7 years ago

    Hardfeldt

    Partiet var kanske var ett av de mest frustrerande partier jag spelat. Jag kände att jag stod på vinst, men Roland försvarade sig envetet. Får ladda om inför nästa parti, vilket känns som om det är ett nyckelparti av flera skäl.

Back to Top

Post your reply: