Rematch: Pan Härdfeldt - Roland Berg, parti 1 av 8

Pan och Roland tampades i en lång match över 8 partier för några år sen. Pan vann den matchen väldigt komfortabelt efter övertygande spel. Det var även en lärorik match med många intressanta och klassiska misstag, framför allt i öppningsskedet. De 6 första partierna analyserades av mig i denna blogg - ni kan hitta det i historiken.

Den 29 februari i år, dvs för en månad sen när detta skrivs, så startades en ny match mellan de gamla kombattanterna. Ska Roland få revansch?

Liksom förra matchen så är betänketiden 1 timme på 40 drag, följt av 30 minuter för resten av partiet. Dock så var det även 5 sekunders tidstillägg per drag förra matchen, vilket jag inte minns ifall vi tänkte på denna gång.

Pan lottades att spela vit i första partiet. Efter halva matchen så byts ordningen, vilket innebär att Roland kommer att spela vit både i parti 4 och 5.

 

Partiet slutade alltså remi och ställningen är ½-½ med 7 återstående partier.

Många lärorika misstag av båda spelarna i början av partiet, med fundamentala öppningsprinciper som tema. Misstagen var dock av olika typer - Rolands var de "riktiga" misstagen, medan Pans misstag snarare var av karaktären att han inte utnyttjade Rolands misstag. Att inte utnyttja motståndarens misstag, det är också ett misstag.

Post your reply: